Let's keep in touch:  photo social1_zpse9eeedfa.jpg  photo social2_zps47f4d8f8.jpg  photo social4_zpsee8d39f7.jpg  photo social5_zpse703f221.jpg  photo social6_zpsebac321b.jpg

Monday, October 27, 2014

OOTD: Blouse dan skirt panjang(Muslimah style)



Kainnya seperti satin tetapi lembut, terdapat dua jenis warna dan saiznya amat sesuai untuk orang yang bersaiz S atau M. Ini adalah serba sedikit penerangan tentang blouse yang saya tunjukkan diatas. InsyaAllah saya akan masukkan blouse ini ke dalam online shop saya pada bulan hadapan. Mari kita tengok secara teliti bagaimana rupa blouse ini dari dekat sebelum dijual pada bulan hadapan....

Saturday, October 25, 2014

Cabar Diri Menjahit: 13 Jenis Baju Lengan Panjang



Buku diatas adalah salah satu buku jahitan dalam bahasa Jepun yang sudah dialihbahasa ke 'English'. Ini bukan buku biasa tetapi ini adalah buku jahitan yang disertakan sekali dengan 'pattern' baju dan cara menjahit. Buku Jepun ini telah mengubah hidup dan pemikiran saya daripada tak tahu menjahit(tetapi ada minat) sehinggalah boleh menjahit baju sendiri(walaupun belum begitu kemas lagi). Sebelum ini saya selalu gunakan pattern dari buku jahitan UK/US/Australia tetapi masalah selalu timbul pada saiz. Bila jumpa buku Jepun ni barulah dapat saiz yang betul-betul saiz orang Asia. Disini saya akan tunjukkan jenis-jenis pakaian lengan panjang yang sesuai untuk muslimah bertudung yang diambil dari buku ini dan buku jahitan Jepun yang lain.

Friday, October 24, 2014

Tips Muhasabah Diri

 
AYAT KURSI 
"Apabila kamu inginkan malaikat mendampingimu dan mengelak dari pandangan nafsu syaitan, hendaklah kamu sentiasa membaca ayat Kursi dan berada dalam keadaan BERWUDHUK".


Apabila kita berada dalam dunia yang serba canggih, kita kadang-kala terlupa tentang Dia yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang. Kita terlupa apabila kita mendapat nikmat makanan yang sedap, ramai lagi di luar sana tidak mampu nak makan apa yang kita makan itu. Apabila kita mendapat nikmat kebahagiaan dari anak-anak dan suami, kita terlupa di luar sana ada orang bersungguh-sungguh memperbaiki diri dan berdoa semoga bertemu pasangan hidup yang boleh membahagiakannya. Sebenarnya, kedua-duanya sedang diuji. Orang yang dapat apa sahaja yang dia nak, mungkin Allah bagi ujian padanya rasa yang sentiasa tak puas dengan apa yang ada. Orang yang sentiasa tak dapat apa yang dia nak, Allah beri ujian dengan melambatkan permintaannya tetapi Allah berikan padanya rasa sentiasa cukup dengan apa yang ada. 

Saya terfikir mungkin sebab itulah orang beriman ini sentiasa diuji sebab Allah sayangkannya kerana biasanya manusia bila susah dan jatuh terduduk, barulah teringat Dia yang Maha Pengasih dan Penyayang. Dibawah ini antara tips yang membuatkan kita sentiasa bersyukur dengan nikmat yang ada dan menjauhkan perbuatan yang dilarang.  Ingatan untuk diri saya sendiri juga yang memang sentiasa lupa...

Monday, October 20, 2014

Pelukis² Yang Melukis Kartun Yang Bertudung



Suka tengok kartun? Menonton kartun merupakan salah satu hobi saya. Bila disebut sebagai hobi, bila ada masa terluang barulah saya dapat tengok kartun dan biasanya saya lebih suka tengok 'movie' daripada yang kisah bersiri sebab 'movie' biasanya sarat dengan pengajaran dan ceritanya pun dalam 1-2 jam sahaja. Pagi tadi terjumpa gambar dari movie 'Tangled' yang bertudung labuh(seperti yang ditunjukkan diatas). Selepas upload gambar tu di instagram, tiba-tiba saya teringin nak tahu siapa sebenarnya pelukis kartun-kartun bertudung di internet ni? Sehinggalah saya terjumpa satu website ni dan ini antara pelukis-pelukisnya...